Daguitstap naar Nally's Papegaaienopvan en de haven van Zeebrugge

Daguitstap 27 april naar Nally’s Pagegaaienopvang en de Haven van Zeebrugge


De bus kon om 8u met een 28 tal PIB-ers vertrekken aan het voetbalveldje in de Posthoornstraat. Eén PIB er kwam niet direct opdagen en werd dus bedacht met een persoonlijke bus-audiëntie aan zijn voordeur….. Dankbaar vervoegde hij onmiddellijk de groep.


De rit ging richting Beernem-Oedelem waar we door het echtpaar Nathalie Lycke(=Nally) en haar man met een lekkere kop koffie ontvangen werden in hun pagegaaienasiel, de enige door de overheid erkende opvang van België. Het leek een kleine dierentuin met uitsluitend papegaaien. Maar het bleek meer dan zomaar een dierentuin. Nathalie en haar man ontfermden zich over een 300-tal papegaaien die om diverse redenen (verwaarlozing, inbeslagname door de overheid, overmacht voor de eigenaars, ... ) opgevangen worden. Een deel van de papegaaien vliegen vrij rond in een soort serres maar het grootste deel zit soort bij soort -meer dan honderd soorten- in mooie grote kooien. De papegaaien worden niet alleen passend gevoed en verzorgd maar ook weer in de mate van het mogelijke gedragsmatig heropgevoed. De opvang is financieel zelfbedruipend, moet dus leven van giften, sponsoring, inkomgeld, vrijwilligers, cafétaria, enz...


Nally probeert de pagegaaien terug te plaatsen bij nieuwe mensen. Deze nieuwe eigenaars moeten echter een charter ondertekenen die borg staat voor een goed voortgezette behandeling van de papegaai. Want pagegaaien worden 60 tot 110 jaar oud, dus een papegaai houden is een opdracht van lange adem en niet zomaar een folietje van het moment.


We namen afscheid en om 11.30u vervolgden we onze weg naar restaurant “In de Wijngaard” in Aardenburg (Nederland) voor het middagmaal: tomatensoep, varkensvlees met mosterdsaus, salade en frietjes, afgerond met een dame blanche. Allemaal om ter best.


Na het hoofdstuk dierenwelzijn gingen we in de namiddag voor een hoofdstuk Haven van Zeebrugge.
Er was om 14u30 een rondvaart voorzien in de haven. Nadat we plaatsgenomen hadden in de boot, werd ons echter meegedeeld dat de rondvaart niet kon doorgaan omwille van de onveiligheid die de sterke wind meebracht. Er werd gevreesd voor aanvaring met andere boten, met de wal, en andere obstakels. Er werd een vervangend programma voorgesteld waarin we in een video de hele werking van de haven konden volgen.


De voorstelling was erg helder en gaf ons een goed inzicht. De functie van de haven is niet alleen goederenbehandeling, maar is ook een uitgerust als cruisehaven voor boten tot 350m lang met aansluitende shuttle naar Brugge. Doet ook dienst als vissershaven, is aangesloten op grote gaspijpleidingen uit Noorwegen en Rusland, enz.


Om nog een beter beeld van de haven te krijgen, gingen we dan terug aan boord van de bus die ons naar alle uithoekjes van de haven bracht. De bekwame gids gaf ons dan nog tal van weetjes mee:
De getallen van verscheping zijn enorm. Hier een greep uit de cijfers: Tot 8500 nieuwe auto’ s per schip tot ongeveer 2.800.000 auto’s per jaar…, tot 2000 containers per schip…., de haven gaat (grotendeels ommuurd) tot 4 km in zee….ondanks dat de werkelijke diepe vaargeul slecht 16 m breed is, er komen tot 4000 vrachtwagens per dag de vrachten ophalen of leveren, 20000 gezinnen vinden hun broodwinning in de haven, niettemin zijn er momenteel 800 openstaande vacatures, chauffeurs van vrachtwagens worden gescreend op de handpalm en kunnen pas dan hun weg in de haven voortzetten, 36000 petflessen gevuld met Tropicana fruitsap per uur, miljoenen liters Frans water (Evian) per week naar het Verenigd Koninkrijk. 155000 parkeerplaatsen voor autostockage, 200000 verwerkte kiwi’ s per dag, enz, enz, …., te veel om te blijven opnoemen.


Maar het is niet allemaal economie.
In ruil voor de uitbreiding van de haven bedongen de groenen meeuwbroedplaatsen op daken van loodsen. In die periode moet de activiteit in de haven teruggeschroefd worden.
En de appartementen op de dijk van Heist, Knokke en zelfs Vlissingen liggen precies om het hoekje….


Om 17.45u konden we de terugreis aanvatten richting onze eigen thuishaven. Om zonder ongelukken en compleet, ook die ene PIB-er was weer mee aan boord, aan te komen rond 19u. Dank aan Serge en zijn team die alles in goede banen leidden, ik heb enkel goedgehumeurde gezichten gezien de hele dag door !!!


Herman V.

PIB OLV IEPER VZW / Dikkebusseweg 202, 8900 Ieper / pibolvieper@hotmail.be / 0472 47 57 75


Deze website gebruikt cookies. Bij verdergaan op deze website, accepteert u ons gebruik van cookies.

Accepteren