7e Quiz

Verslag 7e Quiz


Vertwijfelende stilte. Ongemakkelijk geschuifel op de stoelen. Sommigen vrezen zelfs voor hun pas ontvangen prijs. En dan dat nerveus conclaaf achter het scherm. Hoe is dit kunnen gebeuren? Zien we iets over het hoofd? En vooral: hoe lossen we dit op?


Wat vooraf ging? De zevende editie alweer van de PIB-quiz. Vaste prik geworden op de PIB-kalender en een avond waar je verzekerd bent van het nodige plezier. Ook deze keer met Frederik Vandenbroucke als quizmaster, die er telkens een erezaak van maakt om een luchtige en evenwichtige quiz in elkaar te boksen. Dat loont, want opnieuw 26 kwartetten schoven aan hun tafel aan. Uiteraard met de nodige versnaperingen en dorstlessende vloeistoffen. Wie wil zien of Tournée Minérale wel aanslaat in de uithoeken van het land, moet maar eens naar de Crescendostraat afzakken. Daar zie je mensen die per nip genieten van hun drank, met mate(n).


Wat hebben we geleerd? Wie ooit van plan is om de E40 af te rijden, komt in de Kazakse steppe terecht aan de Mongoolse grens na een tocht van meer dan 8400 km. Of had je een trip naar de Goudkust in gedachten? Weet dan dat de Cote d’Or niet enkel in West-Afrika ligt. En Fransen bedoelden vroeger iets anders als ze het over den germinal hadden. Het blijft knap hoe Frederik er telkens in slaagt om tien volkomen willekeurige antwoorden logisch met elkaar te verbinden via één overkoepelend thema. ‘Zeg eens AAA’ of de heuse Chocoladeronde zijn daar creatieve voorbeelden van.


Wat heeft het afgelopen jaar gedaan met de kennis van de PIB-leden? Blijkbaar hebben er veel deelnemers goed gestudeerd, want qua gemiddelde is dit de op één na beste editie. Nochtans zijn er duidelijke verschillen gemaakt in de tussenstand. ‘Aktèweten’ haalt een verbluffende 87 punten op 100, op de voet gevolgd door ‘’t Is Oal Gelyck’ (85) en ‘The Poppies (84), dat met de schiftingsvraag de derde plaats wist af te dwingen. En origineel blijven de ploegnamen wel. ‘Op de 9de plaats’ belandde op plaats 17, in dezelfde categorie moest ‘Een gedeelde 1ste plaats’ tevreden zijn met de zevende stek. ‘De 7 maart Lovers’ zijn blijkbaar grote fan van 50 Tinten Grijs-schrijfster E.L. James. En ik hoop dat ‘De Droge Keeltjes’ hun kelen intussen gesmout hebben.


En wat liep er nu eigenlijk mis? Wel, Jan Verhalle brak steeds meer zijn hoofd over de prijzentafel, want bij de uitreiking daagde het hem vrij snel dat er iets mankeerde. En jawel: er waren twee prijzen te kort, zodat de primus en de runner-up met lege handen naar huis moesten gaan. Maar geen nood, het euvel kon snel verholpen worden en de twee ploegen zouden hun prijzen in uitgesteld relais krijgen achteraf. Ik hoop wel voor ‘Aktèweten’ en ‘’t Is Oal Gelyck’ dat ze intussen bezoek hebben ontvangen van de organisatie… 

links het kwartet van 't Is Oal gelyk. In het midden 'Aktèweten' en rechts 'The Poppies' geflankeerd door quizmaster Frederik en achter het winnende kwartet Jan.

PIB OLV IEPER VZW / Dikkebusseweg 202, 8900 Ieper / pibolvieper@hotmail.be / 0472 47 57 75


Deze website gebruikt cookies. Bij verdergaan op deze website, accepteert u ons gebruik van cookies.

Accepteren