Brouwerijbezoek Deca
vrijdag 23 september 2022


Op een kletsnatte vrijdag trokken we met een 29tal personen naar Woesten. Eens aangekomen bij de brouwerij met het welgekende straatbeeld van torenhoog gestapelde bierbakken worden we hartelijk verwelkomt door gastvouw Katrien Sampers die samen met haar man Nicolas Christiaens bierhandel en brouwerij Deca uitbaten . De brouwerij werd heropgebouwd na de eerste wereldoorlog op de huidige ligging. Want voorheen lag de brouwerij midden in de dorpskern van Woesten voor het werd vernield in de grote oorlog. In 1926 kocht de familie Decaestecker de brouwerij en leenden hun 4 eerste letters zodat brouwerij DECA werd ontstaan. In 1980 kocht Georges, de vader van Nicolas de brouwerij over als toonzaal voor zijn Afrikaanse klanten, waarvoor hij brouwerijen installeerde. Na enkele jaren Deca te hebben verhuurd besloot Georges in 1991 om samen met Nicolas zelf de brouwerij herop te starten.


Na de uitleg over de brouwerijgeschiedenis nam Katrien ons mee naar de brouwersruimte. Er was die dag net gebrouwen , de geur van wort hangt nog rond in de brouwzaal. Tegenwoordig gebruikt men een mengeling van inox en koper als brouwkuip .


Er staat ook nog een prachtige brouwkuip die 100 jaar oud is maar waarmee er enkel op gelegenheden nog gebrouwen wordt. De brouwerij beschikt nog over een unieke open gistkuip maar deze ruimte kon jammer genoeg niet bezocht worden om geen infecties te krijgen op het bier dat er net lag te gisten. Verder nam ze ons nog naar de koude ruimte waar het bier verder rijpt op de lagertanks. Verschillende tanks waren gevuld met bier van verhuurders zoals bv papegaei of klets bij velen een belletje zal doen rinkelen. Daarna kwamen we bij de afvulruimte om te eindigen bij de degustatieruimte waar ook houten vaten staan waar het bier op rijpt . Deca gebruikt eiken vaten waar whisky en porto worden toegevoegd . Na deze Vakkundige uitleg was het aan ons om de smaakpapillen te plezieren. We konden proeven uit een 12 tal bieren begeleid met wat hapjes. Het was een aangenaam bezoek en niet verwacht dat er achter die voorgevel toch wel een grote brouwerij zich schuil houd.