Grotten van Han

Daguitstap: De grotten van Han
zaterdag 9 oktober 2023

Op zaterdagochtend 9 oktober vertrok de bus vanuit Ieper richting het Domein van de Grotten van Han. Iedereen was stipt op tijd. Een prachtige zonsopgang was de aankondiging van een prachtige dag. Aangekomen op het domein werden de inkomkaarten massaal gefotografeerd zodat iedereen op eigen tempo het wildpark en het museum in de namiddag kon bezoeken. Maar eerst volgde een geleide wandeling door de grotten. De gids nam de volledige groep mee op ontdekkingstocht. Onze gids was de 7de generatie gidsen in zijn familie. Hij kende de grotten uit zijn broekzak. We stapten via verschillende trappen de grot binnen. We wandelden van de ene naar de andere zaal. Trap op, trap af. We werden beloond met een feeërieke en koele omgeving en indrukwekkende drupstenen. Niet te geloven dat dit alles door de natuur zelf is ontstaan. En die klank en lichtshow in die zalen, zo sprookjesachtig. Kortom het bezoeken waard. Na een uur en half zagen we terug licht aan het einde van de grot. Maar niet enkel het licht overviel ons maar ook de warmte. Snikheet was het buiten. Hier splitste de groep zich. Velen namen hun picknick en zochten een schaduwrijke plaats om even na te genieten van de indrukken van het grotbezoek. En dan de keuze: zijn we sportief genoeg om het dierenpark wandelend te bezoeken, of gaan we de safari-car nemen? Of stappen we eerst een stukje en nemen we dan de pendelbus? We waren van mening dat we sportieve mensen waren en dat we enkel wandelend de 250 hectare puur natuur gingen verkennen. Met in ons gedachten dat we na 3 km nog de pendelbus konden nemen.

We starten aan de wandeling en merkten op dat we geen controle op onze toegangskaart hadden gehad. Twijfel heerste in ons groepje, zijn we wel juist bezig. De kaart werd gedraaid en opnieuw bekeken. EN PLOTS. Een poortje met een vriendelijke dame die ons toegangsticket vroeg. En daar startte de wandeling. Geen wonder dat we ons niet op de kaart konden oriënteren.


Op stap om de Europese Big 5 te zien. En ja alle 5 zagen we ze. De bruine beer klom in zijn boom en zag dat het goed was. Gelukkig zijn we nog even tot bij die beer gewandeld anders hadden we dit spektakel niet gezien. De Euraziatische lynx zag er lief en schattig uit, al weten we dat dit niet het geval is. De Europese Bizon stond te hijgen onder de felle zon. De grijze wolf en de veelvraten hadden ook niet veel zin in bewegen. Het was er voor hen veel te warm. Naast de big 5 zagen we inderdaad nog veel andere dieren.

Het park kent 36 diersoorten. De dieren die me bij gebleven zijn som ik hier even op. Edelhert, everzwijn, poolvos, poolwolf, heckpaard, heckrund, uil, oehoe, ooievaar en gier. Tussen al die dieren door werden we ook getrakteerd op verbazingwekkende verzichten. Dus zeker de moeite waard om op een zaterdagochtend vroeg op te staan.


Na de wandeling keerden we met de tram terug naar het dorp. Daar konden we genieten van een meer dan verdiende pint of glaasje rosé of frisdrank. We hadden de pendelbus niet nodig gehad. We bezochten nog even het winkeltje. Het museum hebben we met onze groep niet gedaan. We hoorden van anderen dat dit niet echt de moeite was. Nog vlug naar het toilet om dan terug richting Ieper te reizen. Voor mij de eerste keer dat ik mee ging op gezinsuitstap met de PIB. Zeker de moeite waard om mee te gaan. Bedankt om dit te organiseren. Ik kijk al uit naar de volgende uitstap.


Dankbare en sportieve groeten


M.D. uit Ieper