Verslag 8e PIB-quiz

Verslag 8e PIB-quiz
1 oktober 2021Het was vaste prik. De eerste vrijdag van februari organiseert PIB haar jaarlijke quiz. Dat was vorig jaar niet anders, al blijkt het in retrospect voor velen wel de laatste quiz te zijn voor Het (we gaan Het niet meer bij naam noemen, afgesproken?) gebeurde. Qua timing dus perfect. En eigenlijk viel de timing ook dit jaar prima. Voor het eerst niet op de gebruikelijke datum, maar op de eerste vrijdag na het wegvallen van de meeste restricties. Het Rijk der Vrijheid heeft dus zijn vorm gekregen: een recent vernieuwde parochiezaal in het Ieperse. En of we uitgelaten waren.


Zoals steeds is het niet de bedoeling om pseudo-professionele ploegen aan te trekken. Gelukkig hebben we wel een professionele quizmaster die voor de zevende keer op rij de quiz in goeie banen leidt. En blijkbaar krijgt Frederik Vandenbroucke hulp van vrouw en kind, wat zorgt voor een evenwichtige bundel aan vragen. 100 stuks plus een schiftingsvraag. Frederik is intussen zodanig ervaren dat de avond strak georkestreerd is en er geen risico bestaat op lang uitlopen. Want dat durft al eens te gebeuren bij andere quizzen.


Tussen het pintelieren en gezwans door is het natuurlijk ook de bedoeling om die hersencellen nog eens aan te spreken. Bij gemakkelijkere vragen blijft er een permanent gezoem in de zaal hangen. Maar als Frederik vraagt hoe die toren in Tielt-Winge weer heet (de Vlooybergtoren, nvdr), dan valt er een genadeloze stilte. Het is dan dat de mannen zich onderscheiden van de jongetjes. Het is dan dat de échte quizzer zich losweekt van de gelegenheidsquizzer.


Als local heb je altijd een streepje voor in de PIB-quiz. Zo gingen we een volledige ronde op zoek naar André Noyelle als link van negen losse vragen. Olympisch kampioen in Helsinki (café Helsinki) in 1952 (de start van de heropbouw van de IJzertoren), getrouwd geweest met Noëlla Vandamme (“naamgenoot” van Jean-Claude Van Damme) en bijna dezelfde achternaam als cabaretier Dirk Denoyelle. Ook als fervent kerstmarktganger kon je dit keer het verschil maken, want dan wist je dat het gigantische winkelcentrum Westfield CENTRO in het Duitse Oberhausen ligt.


Op die manier heeft iedereen wel zijn specialiteit. Maar sommigen hebben wel veel specialiteiten. Kijk maar naar Silvio Leroy. Bijna iedere editie slagen Silvio en z’n teamgenoten (‘Portie gemengd met ristepit en mosterd’) erin om het podium te bevolken. Maar dit jaar moet hij zichzelf klonen om op de foto te staan, want het team met de originele naam ‘Silvio Leroy’ is de laureaat van deze editie. Ze noemen dat dan polyvalentie. De eerste niet-Silvio-gerelateerde ploeg is ‘’t Is oal gelyck’ met een 2de stek.


De volgende editie, de negende dus, staat al binnen vijf maanden geprogrammeerd. ‘Het’ heeft dan toch zijn voordelen. Schrijf dus vrijdag 11 februari 2022 al in je agenda, als het de quizgoden belieft natuurlijk.


De top 3:


  1. ‘Silvio Leroy’ met 85 punten
  2.  ‘’t Is oal gelyck’ met 83 punten
  3. ‘Portie gemengd met ristepit en mosterd’ met 82 punten


Het gemiddeld aantal punten is 71,28 op 100.