Voordracht Geert Naessens

Voordracht Geert Naessens

donderdag 1 oktober 2020


'Weer of geen weer? Altijd meer weer met Geert Naessens.'


Met zo een 24 toehoorders luisteren we naar de inleiding die Geert ons brengt over de weerspreuken. We zitten mooi in eigen groepjes aan de tafeltjes, ver genoeg van elkaar.


Geert zijn hoofdberoep heeft te maken met cijfertjes. Weersvoorspellingen verzorgt hij in bijberoep. Vele weerspreuken zijn zeer oud legt hij uit. Dikwijls komen ze voor in rijmpjes. Hij onderscheidt drie soorten weerspreuken. In de lange uiteenzetting, verduidelijkt met flink wat beeldmateriaal, overloopt hij met ons alle maanden van het jaar.


Januari komt van Janus; dan moet het koud zijn. In dat verband heeft hij het over de POLAR VORTEX in de stratossfeer; de belangrijkste aanstoker van de winter. Deze moeilijke materie legt hij ons toch aan de hand van zijn beelden verstaanbaar uit. Zijn diepgang daarbij valt niet te onderschatten. Regelmatig verwijst hij naar de klimaatsverandering.Na de Lomaand of Looimaand januari stapt hij over naar de lotdagen in februari, een echte loterij. Na de sprokkelmaand volgt maart met de lente-equinox.Weerkundige seizoenen lopen op volle manen.


Heel wat spreuken handelen over droogte. Naast dagspreuken haalt hij voorbeelden aan van gezegden die over een langere tijd lopen. Fascinerend hoe hij de verbanden tussen april en mei benadrukt! Maya, in de oudheid de godin van de aarde leent haar naam aan de maand mei met de IJsheiligen. Dat er ook een Europese moesson bestaat wist ik niet! Het gaat hier over de warmte eind mei, begin juni. Quintilis, de vijfde maand van het jaar, vroeger wel te verstaan brengt donder mee die van de Spaanse pluim komt. Dan kunnen supercellen, heel zware onweersbuien ontstaan met windhozen en hagel. 28 augustus luidt het einde van de zomer in.


Gooi het absurde notenverhaal over september maar in de prullenmand. Wel waar: nazomers komen door orkanen. Met Sint-Bamis op 1 oktober begint de Herselmaand (aarzelmaand). Vallen van het blad komt doordat de bomen hun bladeren afstoten eens er minder licht is. Blijkbaar moeten we in november veel meer buiten komen want er zitten veel minder slechte stoffen in de lucht. December ligt op de wip tussen de Juliaanse en de Gregoriaanse kalender. Vele oude spreuken handelen over Kerstmis en Pasen. Niet weinig weerelementen brengen mooie spreuken voort.


Geert somt tal van voorbeelden op, allemaal na te lezen in zijn prachtig boek. Niet in het minst spelen dieren en insecten een grote rol in het weer en de daaraan verbonden gezegden. Tot slot geeft hij ons nog een uitgebreid weerbericht mee zodat we morgen niet vroeg moeten opstaan om zijn weerpraatje te horen! Hij licht zijn werkwijze toe met alle voorbereidingen en opzoekingen die voor een gedegen voorspelling nodig blijken. Besluiten we dan toch niet beter dat dit in feite zijn hoofdjob is? Na een uitbundig applaus en een slotwoordje van de voorzitter kunnen we nog zijn boek kopen, een erg interessant en nuttig naslagwerk.

Uw kleine dienaar Michel.

PIB OLV IEPER VZW / Dikkebusseweg 202, 8900 Ieper / pibolvieper@hotmail.be / 0472 47 57 75


Deze website gebruikt cookies. Bij verdergaan op deze website, accepteert u ons gebruik van cookies.

Accepteren